lørdag den 25. februar 2017

Det er ikke hvor god du ER, men hvor god du vil VÆRE – betragtninger om vejen til succes

Okay, nu vil jeg skynde mig at sige at jeg jo ikke selv er nogen verdensomspændende succes! Dog har jeg indtil videre opnået en pæn håndfuld af de drømme jeg har haft med hensyn til min musik:
Det var fx drømme om ”at komme ind på musikkonservatoriet”, ”at blive solist i opera”, ”at samle et rockband og opføre min egen musik”, ”at lave eksperimenterende teater og crossover med dygtige folk”, ”at kunne leve af at synge” osv. Undervejs har jeg oftere været frustreret end lykkelig, så nogen dans på roser har det selvfølgelig ikke været. Men jeg gav alligevel ikke op.
At dele de overvejelser jeg har haft undervejs føles godt. 
Vi, der er i samme båd, kan jo ligeså godt hjælpe hinanden. Det giver god karma.
Mine 17 råd er:

#1 IKKE AT GIVE OP, BARE FORDI DER ER MODGANG.
Okay, rimeligt basic, men alligevel værd at huske når man møder modstand. Der vil altid være nogen, der ikke synes om det man gør. Det kan man ikke lade sig stoppe af. Jeg har selv fået mange afvisninger og demotiverende kritik med på vejen, men min protest har altid været: ”Jeg skal nok vise dem en skønne dag. Vent og se!” – og så KAN man jo ikke være alle folks kop té.

#2 TRO PÅ AT DET DU IKKE KAN ENDNU; DET KAN DU LÆRE.
Hvis ikke du selv tror på dit projekt, hvordan vil du så overbevise andre? Et gammelt visdomsord siger at ”Hvor der er vilje, er der vej”. Og din vilje til succes er nok den allervigtigste del af dit talent.
Nogle taler om at ”Evnen til at forvalte sit eget talent er det bedste talent man kan have”. Det kunne fx være ikke at stille sig tilfreds med halvdårlige lærere, eller at have energien og modet til selv at opsøge situationer og personer, der ville kunne åbne døre for én.
Jeg selv var HELT klart ikke kommet nogen vegne uden denne vilje. Ja, faktisk var det i teenage-årene det gik op for mig at jeg netop havde en chance på grund af min stærke vilje: Min far, en succesfuld jazzpianist, sagde til mig:

#3 DET ER 10 % TALENT OG 90% ARBEJDE.
Yes, tænkte jeg. Så har jeg alligevel en chance!
Det her gælder dog for alle. For man kommer altså ikke sovende til succes. Sådan er det bare. Så se konstruktivt kritisk på sin egen præstation hver gang. Få øvet dig de obligatoriske 10.000 timer, men stop ikke der. Udvikling er en livslang proces, så det duer ikke at være doven. Du skal være drevet fremad af en indre motivation. Den kan variere meget fra periode til periode, og det er okay.

#4 PAUL ARDEN: IT’S NOT HOW GOOD YOU ARE, IT’S HOW GOOD YOU WANT TO BE
Tillad mig at citere fra en bog som har været en stor inspiration igennem de seneste 4 år: Paul Arden’s bog It’s not how good you are, it’s how good you want to be.

”Nearly all rich and powerful people are not notably talented, educated, charming or good-looking.
They become rich and powerful by wanting to be rich and powerful.
Your vision of where you want to be is the greatest asset you have.
Without having a goal, its difficult to score.”

(Var der nogen der sagde Trump??)

Opslag fra bogens side 12-13Her kommer et par andre af mine yndlingscitater fra bogen:

#5 ENERGY. - ITS 75% OF THE JOB. If you don’t have it, be nice.

#6 DO NOT SEEK PRAISE, SEEK CRITISISM! 
(du vil jo gerne være bedre end middelmådig, ikke?)

#7 DON’T LOOK FOR THE NEXT OPPORTUNITY. THE ONE YOU HAVE IN YOUR HAND IS THE OPPORTUNITY. We are always waiting for the perfect brief from the perfect client. It almost never happens. Whatever is on your desk right now, that’s the one. Make it the best you possibly can. Successful solutions are often made by people rebelling against bad briefs.

#8 DON’T TAKE NO FOR AN ANSWER

#9 IT’S NOT WHAT YOU KNOW, IT’S WHO YOU KNOW

#10 THE PEROSN WHO DOESN’T MAKE MISTAKES IS UNLIKELY TO MAKE ANYTHING.
Thomas Edison said, “Of all the 200 lightbulbs that didn’t work, every failure told me something that I was able to incorporate into the next attempt.” Failures and false starts are a precondition of success. (stavefejlen i overskriften er med vilje ikke rettet, for bedre at understrege pointen).

Her vil jeg lige indskyde en bemærkning om at den største hæmsko for succes netop skulle være angsten for at fejle: Min lærer Abbie Furmansky i Berlin plejede at sige ”Commit to shit” – altså man skal kaste sig på hovedet ud i det, uden hensyn til om det lyder dårligt eller hvad. For i en læreproces skal man jo turde fejle, så man kan lære af sine fejl.

#11 FAIL AGAIN, FAIL BETTER (Samuel Beckett)

Nå, nok med Paul Ardens bog for nu. Egentlig burde alle bare læse den selv. Her kommer flere af mine egne ”Husk nu at…”

#12 GØR DET I DAG
Ikke flere undskyldninger. Bare gør det du ved, du bør. Skriv den mail, syng den audition, ring til den nøgleperson du ikke tør. Man kan tøve herfra og til dommedag. Det hjælper ikke på noget.
Hvis det kræver research, så på med vanten. Spørg nogen, kig på nettet – så er du i gang. Hvis ikke du kan nosse dig sammen til det, så håber jeg at dem der holder af dig vil sparke dig hårdt i måsen – for din egen skyld altså. Og ellers: Be nice – og accepter at der hvor du er, der bliver du. Måske er det faktisk okay for dig?

#13 KOM UD AF DIN KOMFORTZONE.
Lad os se det i øjnene: Intet interessant eller banebrydende eller ekstraordinært sker indenfor din komfortzone. Pres dig selv derud, hvor du ikke kan bunde, og prøv så hvor langt vingerne bærer.

#14 SUCCES ER NÅR HELD, OPGAVE OG GOD FORBEREDELSE MØDES
Vær velforberedt. Altid. Og opsøg dit held og de opgaver, du godt kunne se dig selv i. Simpelt princip, men hårdt arbejde.
Anekdote: For to uger siden sprang jeg ind og sang en arie for en syg solist ved en sceneprøve på Operaen. Jeg var tilstede fordi jeg arbejder i koret, og vi skulle lave en slowmotion koreografi til den sang der. Da instruktøren så spurgte ud i salen om nogen kunne synge den arie, så meldte jeg mig. For jeg havde nemlig indstuderet det parti på forhånd – både fordi jeg havde lyst til at have netop den rolle på mit repertoire, men også fordi man jo aldrig ved om der bliver brug for nogen, der kan springe ind. Det blev der så! Og jeg kan love for at jeg fik meget ros for min indsats.

#15 NETVÆRK ER GULD.
Som jazzpianisten Thelonious Monk sagde: ”Don’t try to get yourself a job – stay in the business”. Det er dit netværk, der er dine ambassadører ude I verden. De kan give dig det, du ikke kan skabe selv: God omtale. Husk også at give dem god omtale igen. Og husk så at:

#16 TAL DIG SELV OP!
Når du møder en kollega eller bekendt, som spørger til hvordan det går, så fortæl ikke om dine frustrationer og hvor hårdt og uretfærdigt det hele ind imellem føles. Fortæl om de gode ting, om det du brænder for og glæder dig til. Lad som om du er godt på vej til at blive den succes, du gerne vil være. Bonus: du bliver selv i bedre humør J

#17 FIND EN MAKKER
Det kan være ret så ensomt at bygge sin karriere op fra bunden af, derfor kan jeg stærkt anbefale at finde en ”partner in crime”. Gerne en i samme branche, så man kan udveksle erfaringer, men selvfølgelig bør det nok ikke være en direkte konkurrent. Det giver energi at have nogen at sparre med, og så kan man holde hinanden op på at få tingene gjort.
To mennesker har større netværk end én. Måske får din makker ideer på dine vegne, som du ikke selv havde tænkt på? Hjælp din kollega, så hjælper hun måske også dig en dag.

Det var alt hvad jeg lige kunne komme i tanker om.
Held og lykke med det hele. Hvis denne blog var brugbar, så del den med dine venner, og fortæl mig gerne hvilke råd, der var en hjælp for netop dig.


Kærlig hilsen Nina

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar